Lieve dorpsgenoten en oud-dorpsgenoten,

Vandaag zijn we als dorpsgemeenschap opgeschrikt door een verwoeste brand in de OLV Geboortekerk in de Kerkstraat. Het kan u niet ontgaan zijn; de media zaten er bovenop en via social media werden foto’s en filmpjes de wereld ingebracht.

Op straat spraken dorpsgenoten elkaar en ook de tranen vloeiden… De trots van ons dorp, de icoon met de koperen spits, is helaas verloren gegaan. De nasmeulende restanten worden zorgvuldig door de hulpdiensten gecontroleerd net als het onderste gedeelte van de toren. Wegens instortingsgevaar mogen een aantal dorpsgenoten in ieder geval vannacht niet thuis slapen…

We hebben vandaag als dorp ons eeuwenoude ontmoetingscentrum in vlammen zien opgaan. De plek waar menig viering heeft plaatsgevonden, waar vele families al jaren en jaren de mooie gebeurtenissen van het leven vierden alsmede de die van het overlijden. De wekelijkse kerkdiensten voor de trouwe kerkgangers en hun voorgangers, de vrijwilligers van de kerk, de koorleden, de muzikanten en alle andere betrokken zullen met groot verdriet hebben toegezien hoe hun veilige en geliefde plek verloren ging.  We delen dit verdriet en wensen hen bijzonder veel sterkte toe.

De pijn was voelbaar binnen het dorp en we deelden het leed met elkaar zoals dat in een dorp gaat. Ouders vingen elkaars kinderen op, de Kromme Does was noodopvang en de plaats waar ’s avonds velen van ons bijeen kwamen om te luisteren en te praten.

We zijn geschokt, verbijsterd, ontgoocheld en intens verdrietig. Aan de andere kant mogen we ook blij zijn dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Onze gedachten gaan uit naar alle betrokken dorpsbewoners, in het bijzonder de parochianen. Ook naar de medewerkers van het bedrijf dat de onderhoudswerkzaamheden verrichtte. We danken de hulpdiensten voor hun inspanningen en zijn trots op onze dorpsgenoten die de hulpdiensten in goede orde hun werk hebben laten verrichten.

De vraag hoe nu verder is nog niet op z’n plaats. Maar in de wetenschap dat Hoogmade, Hoogmade is komen we dit eensgezind te boven!

Sterkte allemaal.