Informatie van de gemeente over de bomen bij het Zuideinde

De Kastanjebomen langs het zuideinde hebben zoals eerder gemeld last van kastanjebloedingsziekte. De één vertoont meer symptomen dan de ander, maar ze hebben het allemaal waardoor ze gespreid verwijderd zullen worden. Dit is gelijk ook de reden dat de gemeente niet meer kiest om een bomenrij/laan bestaande uit een soort toe te passen. Door te gaan voor een diversiteit aan bomen zal er bij een eventuele ziekte nooit een effect optreden dat alle bomen verwijderd dienen te worden. Daarnaast wordt er gekozen om aan te planten in verschillende eind-grootte maten. Dit heeft als voordeel dat het beeld van de boomrij indien er een boom op later leeftijd verwijderd wordt, het zelfde beeld behoud. Tevens is het ook wenselijk vanuit het perspectief van biodiversiteit omdat verschillende soorten en groottes een positief effect heeft op microklimaat en daar hebben veel vogels en insecten baat bij.

We trachten bij het aanplanten van bomen rekening te houden met wensen van bewoners uit het dorp dus suggesties over eventuele soorten zijn altijd mogelijk. Kanttekening is natuurlijk wel dat de boom moet passen in de openbare ruimte en geen “zorg” nodig heeft die men in een private tuin kan bieden.

De bomen bij het zuideinde zijn door de bomenspecialist bekeken en 3 bomen zijn dusdanig slecht dat we ze willen gaan verwijderen en herplanten.

We zullen er vermoedelijk 2 tamme kastanjes (die hebben geen last van de bloedingsziekte die de wilde kastanje wel heeft) terugzetten en een andere maar de soort hebben we nog niet bepaald.

Foto ter illustratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.