Joanna van Coop Hoogmade vertelt…

De Coop is een vertrouwde plek in ons dorp. We ervaren allemaal het bijna vanzelfsprekende gemak van een supermarkt dichtbij. En ‘onze’ Coop wordt binnenkort een Plus… toch? Maar de laatste tijd zien we steeds weer lege schappen en blijkt de wekelijkse folderverspreiding in het dorp ineens te zijn gestopt. Werkt de Coop naar een einde toe? vroegen we ons in de dorpsraad af. En hoe vanzelfsprekend is een supermarkt in een dorp van 1.700 inwoners? Hoog tijd voor een gesprek met Coop Hoogmade…

Hoi Joanna, hoe gaat het? Jullie sluiten de deuren toch niet?

Nee, zeker niet! We zitten als Coop Hoogmade wel in een lastige periode. Dit komt doordat onze kosten stijgen door de welbekende inflatie en tegelijkertijd hebben we te maken met een dalende omzet. En omdat we op dit moment minder verkopen moeten we dus keuzes maken.

“Daar lopen we op dit moment tegenaan, we zitten nu al 4 jaar in een overgangsfase.”

Wanneer start de verbouwing en gaan jullie verder als Plus?

Heb je even? Zoals velen van jullie wel hebben gehoord, zijn de formules Plus en Coop eind 2021 gefuseerd en samen verder gegaan onder de naam Plus. Ons doel was ook om als Plus Buurtsuper verder te gaan, alleen het concept voor de formule van Plus Buurtsuper is nog niet klaar. Het uitwerken van deze formule gaat nog minimaal 2 jaar duren. En Jan Willem en ik willen niet langer wachten aangezien wij al sinds 2019 het voornemen hebben om de winkel grondig te gaan verbouwen. Daar lopen we op dit moment tegenaan, we zitten nu al 4 jaar in een overgangsfase. Na veel gesprekken met Plus hebben wij het besluit genomen om onze zinnen te zetten op een supermarktformule van een andere keten. Een keten die sneller kan schakelen, waardoor de door ons gewenste verbouwing niet lang meer op zich laat wachten. Plus heeft hier inmiddels mee ingestemd. Nu lijkt het al geruime tijd rustig, maar op de achtergrond zijn wij druk in gesprek om alles bij elkaar te brengen. We hebben niet alleen te maken met supermarktketens, maar denk ook aan het hele financiële plaatje en de verhuurder van de winkelruimte. Alles moet kloppen. Wij hopen binnenkort meer nieuws te kunnen delen en een prachtige aankondiging te kunnen doen voor het vervolg van Coop Hoogmade. Het zorgt er bovendien voor dat wij als ondernemers een onzekere periode kunnen afsluiten en met frisse energie de toekomst in kunnen. Wij hebben op dit moment nog geen garantie dat onze plannen gaan slagen, maar wij kijken er echt naar uit!

Waarom worden de folders niet meer bezorgd in Hoogmade?

“Tja, het één heeft met het ander te maken. Er zijn meerdere redenen. Maar doorslaggevend zijn de kosten, door de inflatie zijn onze kosten voor huur en energie zodanig toegenomen dat wij wel keuzes moesten maken. Eén daarvan zijn de folders waarvoor Coop een hoog afnametarief rekent. Daarnaast zijn folders huis-aan-huis niet duurzaam en zie je bij andere winkels ook de folderverspreiding verdwijnen. Alle aanbiedingen (Coop Compact) zijn online en in de app te vinden, daarom leek het voor ons een logische stap. Maar we hebben altijd nog wekelijks 200 folders in de winkel waardoor je altijd een exemplaar kunt meepakken.”

“Wij merken het elke dag en bij elk praatje dat we midden in het dorp staan. Daar krijgen wij energie van!”

Waarom zijn er zo veel schappen leeg in de winkel?

Het is overmacht. Zelfs de grote ketens hebben hier last van. Door de nasleep van corona, personeelstekorten in de sector, de oorlog en prijsonderhandelingen vanuit Coop met leveranciers is 20% van ons voedsel momenteel niet leverbaar. Wij ontvangen iedere week twee A4-tjes met producten en merken, die niet geleverd kunnen worden. Heel erg balen, maar helaas kunnen wij hier niets in doen. Het is een landelijk probleem, we zien het gelukkig wel langzaamaan verbeteren.”

Is een supermarkt vanzelfsprekend in Hoogmade?

“Ja! Zou ik gelijk willen zeggen. Het eerlijke antwoord is ja en nee. Ja, want Hoogmade is het gewend en weet niet beter dan dat we er met de Coop gewoon voor hen zijn. En nee, omdat we onze kosten alleen al in het afgelopen jaar met meer dan 40% zien stijgen en al sinds januari met 9,5% omzetdaling te maken hebben. Ook zien we vergelijkbare buurtsupers in het land verdwijnen. Kijk, Jan Willem en ik stoppen al onze energie (naast ons gezin met 3 kinderen) in de winkel. We werken hard met ons team van zo’n 30 medewerkers om alles draaiende te houden en Hoogmade zo goed mogelijk van dienst te zijn. Wij merken het elke dag en bij elk praatje dat we midden in het dorp staan. Daar krijgen wij energie van! We zijn er al sinds 2010 en we hopen dat de winkel nog lang kan blijven bestaan voor en met iedereen in en om Hoogmade. Wij willen iedereen graag laten weten dat we er echt niet zomaar mee stoppen. En dat blijft natuurlijk een samenspel met het dorp, als we structureel te weinig blijven verkopen is het voor geen enkele keten interessant in Hoogmade. Een winkel kan niet alleen maar leven van het gemak. Dus met alleen emballage inleveren, de vergeten boodschappen en af en toe een vers pistoletje of stokbrood als het weer mooi is, daarvan kan geen enkele winkel blijven bestaan. Om de winkel te kunnen behouden moeten er regelmatig boodschappen gedaan worden nu en over 10 jaar ook nog. Om het heel simpel te zeggen: Uiteindelijk bepalen de inwoners van Hoogmade zelf of een supermarkt in het dorp blijft bestaan of niet…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.