Beste dorpsgenoten, 

WAT. EEN. JAAR… Na de verwoestende kerkbrand op 4 november vorig jaar hadden we ons portie ellende in Hoogmade wel gehad. Dit jaar bleek dat anders. Ons dorpse leven met veel sociale interacties en de nodige (feestelijke) bijeenkomsten werd door Covid-19 danig verstoord. Wat we gewend waren om te doen ging niet meer… Een échte crisis. In het nu nog altijd beperkingen, maar wat als we verder kijken? Wat voor lering kunnen we hieruit trekken?

In een samenleving, het woord zegt het al, leeft men samen. Samen muziek maken, samen sporten, samen een wandeling maken, samen klussen, samen koken, samen vieren, samen spelen, samen lachen, samen huilen… Wat zijn er allemaal op de proef gesteld dit jaar. Wat zullen een hoop mensen moeilijke momenten hebben gekend door bijvoorbeeld gevoelens van eenzaamheid en verdriet. Een arm om de schouder of een knuffel, het kan even niet… We gaan er vanuit dat het tijdelijk is. Houd moed! De anderhalve meter-samenleving is zeker niet het nieuwe normaal. Gedurende deze crisis worden van ons allen offers gevraagd. Als we allen samen onze bijdrage leveren, komt het goed.

De coronaperikelen beheersten het dagelijks leven. Laten we van de gelegenheid gebruik maken om even door de malaise heen te kijken. Waren er nog positieve zaken te noemen in ons aller Hoogmade? Natuurlijk! Wat betreft de ontwikkeling van ons dorp kwam er eindelijk beweging op de woningmarkt. De realisatie van tien levensloopbestendige woningen nabij de brede school en een nieuwbouwproject onder de naam Weidse Wetering. Een aantal dorpsgenoten ontving een koninklijke onderscheiding voor hun vrijwilligerswerk en de samenwerking tussen de twee kerkgemeenschappen werd hechter. Ook fijn dat onze plaatselijke middenstanders op jullie steun konden rekenen in de moeilijkste maanden. Juist door lokaal kaas te kopen of eten af te halen bood u een noodzakelijke steun in de rug van de ondernemers. Leden bleven de verenigingen trouw ook al kon er niet geoefend of samengekomen worden… Op die manier er voor elkaar zijn is zo belangrijk!

In het tweede deel van de lente werden na flinke restricties langzaamaan weer dingen mogelijk. Wat waren veel kinderen en ouders blij dat ze weer naar school mochten. Later mochten ook de verenigingen onder voorwaarden de draad oppakken. Fijn na die onderbreking. Het was daarvoor zo gewoon om samen bijeen te komen. Dankzij de beperkingen zijn we ze meer gaan waarderen. Laten we dat meenemen naar het nieuwe jaar.

Het zou zo mooi zijn als we na de coronacrisis weer onbevangen kunnen doen wat we zo graag deden. Samen en in goede gezondheid bezig zijn. Het eten van een kogelbiefstukje of ander lekkers bij Kom Eten of de Kromme Does. Genieten van een optreden van DHH of Zolderkolder in de Schuur. Een drankje doen in de kantine na een wedstrijd van MMO. De kinderen en leiding op Zomerkamp en overweldigend ontvangst bij het Hendrik Meyerplantsoen. Een buurtbarbecue lekker knus bij elkaar. Het komt er echt wel weer aan. Ga er dan extra van genieten, bezoek al die zaken die georganiseerd worden. Doe actief mee. Het credo alleen samen krijgen we corona onder controle wordt straks natuurlijk alleen samen krijgen we Hoogmade nóg leuker!

Tot die tijd heel veel sterkte toegewenst. Houd moed en houd vol. Wees er voor elkaar, blijf gezond en geniet van wat wel kan en mag.

Het bestuur van de dorpsraad wenst u allen fijne feestdagen en een gezond en saamhorig 2021. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.