Beste dorpsgenoten en andere belangstellenden,

Het afgelopen jaar was een memorabele met als absolute dieptepunt de verschrikkelijke kerkbrand. Onze kerstboodschap is daar dit jaar aan gewijd. De lezers van de Kersteditie van onze koninklijke muziekvereniging DHH hebben hem vast al gelezen. Graag delen wij de boodschap ook nog even digitaal.

Een jaar om gauw te vergeten?

Lieve dorpsgenoten,
Het is nog maar kort geleden dat we als klein, Zuid-Hollands dorpje wereldnieuws waren. Dit keer was het niet vanwege de sportieve prestaties van schaatsheld Kai Verbij of het besluit van Arriva om niet meer door het dorp te rijden met de lijnbus. Nee, dit was van een andere orde. Een regelrechte ramp die het dorp te verduren kreeg!
Op maandag 4 november even na het middaguur ging het gruwelijk mis tijdens onderhoudswerkzaamheden bij de OLV Geboortekerk. Binnen enkele uren ging het meest karakteristieke gebouw van ons dorp in vlammen op… Dorpsgenoten stonden machteloos toe te kijken, velen tot tranen geroerd. En dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Het verlies van de markante groene spits en de ontmoetingsplek van velen hakte erin. Er werd dan ook gezegd dat het dorp haar ziel verloor. Op dat moment een zeer passende omschrijving. Hoogmade was even geen Hoogmade meer. De gebeurtenis was live te volgen, het hele land leefde mee. Toen de rook nog niet was opgetrokken kwamen de eerste hartverwarmende steunbetuigingen binnen. Wie het aandurfde om op sociale media berichten te lezen kwam trouwens ook de meest krankzinnige insinuaties tegen. Onvoorstelbaar wat mensen durven te roepen! Je zou je er heel boos om kunnen maken, maar het is compleet verspilde energie.
Even terug naar de veelgehoorde opmerking dat met de brand de ziel uit ons dorp is verdwenen. Tijdens de brand werden schoolgaande kinderen liefdevol opgevangen door dorpsgenoten. De school werd, net als andere gebouwen in de buurt, ontruimd. Heel wat kinderen kwamen niet aan op de plaats van bestemming. Wat fijn dat er dan mensen zijn die ze opvangen. Op straat werd druk gesproken over de ramp en werd weer ouderwets gevraagd hoe het met elkaar ging. Bezorgdheden werden uitgesproken; er was oprechte interesse in elkaars emoties. Je zou kunnen stellen dat de verwoestende brand in ieder geval de verbindende factor in het dorp heeft aangewakkerd.
Laat nou die verbindende factor vooral uitgroeien tot een nog sterker punt in ons dorp. Dit ook in het licht van Kerstmis. De aloude boodschap van vrede en verbondenheid is, ruim 2000 jaar later in het digitale tijdperk, o zo actueel. Laten we met elkaar de toekomst inkijken met begrip voor elkaar en oog voor elkaar. Samen kunnen we, na de periode van verdriet en rouw, de schouders er onder zetten en heel wat voor elkaar krijgen. We hadden al prachtige verenigingen en allerlei comités, zij verbinden ons nog steeds. Sluit je gerust aan bij zo’n club; het is gezellig en het geeft voldoening!
Laat die verschrikkelijke brand toch nog voor iets goed zijn; dat we als dorpsgemeenschap nog hechter worden en er voor openstaan om samen de toekomst in te gaan. Het internet is een mooie aanvulling op ons bestaan, maar het echte leven is om de hoek en in je eigen straat. Praat met elkaar, lach met elkaar, eet en drink met elkaar en leef in harmonie met elkaar. De ziel is niet uit het dorp: wij -inwoners van Hoogmade- zijn de ziel van het dorp.
Wij wensen u fijne feestdagen en naast een oogverblindend ook een verbindend 2020, in goede gezondheid.
Het bestuur van de Dorpsraad van Hoogmade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.