Arriva wijst overleg over opheffen bushaltes in Hoogmade af

Ondanks verzet van het overgrote deel van de dorpsgemeenschap, houdt Arriva  vast aan het besluit de bushaltes in de kern van Hoogmade op te heffen. Een slecht en onzorgvuldig genomen besluit. Ook de bezwaren van de adviescommissie Sociaal Domein en het bestuur van de Stichting Welzijn Ouderen Hoogmade heeft helaas niet geholpen.

Besluit kwam uit de lucht vallen en overleg zinloos

Dit besluit kwam plotsklaps uit de hemel vallen zonder wie ook in de dorpsgemeenschap te informeren, laat staan te overleggen. Redelijk overleg om tot een ander besluit te komen was- ook voor het gemeentebestuur – zinloos. In de gemeenteraad heeft één fractie vragen aan het college gesteld, maar verder hebben wij geen reactie gekregen.

Wij protesteren tegen uw besluit en de manier waarop het genomen is. Vanuit de jeugd van Hoogmade is verdere actie in voorbereiding tegen uw besluit. Wij juichen deze actie zeer toe.

Het belang van kleine kernen niet serieus genomen

Wederom een bewijs dat het belang van kleinere kernen  niet echt serieus wordt genomen? 
Op basis waarvan hebben de regio Holland Rijnland,  het reizigersplatform van Arriva (wie uit Hoogmade of anders uit een andere kleine kern?) én ons eigen gemeentebestuur begrip hebben getoond voor dit plan van Arriva. Zonder de dorpsgemeenschap te raadplegen stelden zij vast dat “er geen bezwaren zijn tegen het voornemen de bus niet meer door Hoogmade te laten rijden”. En zo kon de provincie, hoog in de ivoren toren en zonder enig beeld van de maatschappelijke wekelijkheid, het vervoersplan van Arriva vaststellen. 

De macht van het getal

Arriva schrijft “Wij realiseren ons dat er gemiddeld pet dag 50 mensen (uit Hoogmade) gedupeerd worden. Daarentegenprofiteren zo’n 250 reizigers per dag van de snellere route”. Zou het werkelijk zo zijn dat die 250 reizigers bezwaar zouden maken tegen 2 of 3 minuten extra reistijd waardoor inwoners van Hoogmade hun busverbinding kunnen behouden? 
Hoe dan ook: de macht van het getal heeft weer gezegevierd!

Toelichten en aanhoren zonder echt overleg: zinloos!

Arriva schrijft verder graag bereid te zijn om hun argumenten voor hun keuze toe te lichten en van hun kant ons verhaal aan te horen. Wij blijven van mening dat redelijk overleg nodig is om te komen tot een beter besluit, bijvoorbeeld om na te gaan of de Kerkstraat beter geschikt kan worden gemaakt voor busverkeer. Nog verdere toelichting van dit verkeerde besluit lijkt ons niet nuttig, zeker wanneer Arriva ons alleen maar wilaanhoren. 

In de toekomst beter

De concessie voor Arriva voor onze regio verloopt in 2022. Dat helpt ons helaas niet voor nu. 

Het is wel te hopen dat in de toekomst beter rekening worden gehouden met het belang van kleine kernen als Hoogmade. De voorbereidingen voor de volgende concessieverlening door de provincie zijn inmiddels begonnen. Laten we hopen dat de provincie zich zal inspannen om in de concessieafspraak met de opvolger van Arriva betere afspraken te maken. Het ligt voor de hand dat ons gemeentebestuur zich hier hard voor maakt bij het provinciebestuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.