Woensdag 25 september: Informatie- en discussieavond Sociale Huur in Hoogmade.
Start 19.30u. Inloop vanaf 19.00u. Plaats: Drieluik, Kerkstraat 21 te Hoogmade.
Inwoners van Hoogmade willen aan de weet komen wat de nieuwe ambities van Woondiensten Aarwoude voor ons dorp gaan betekenen! Deze ambities zijn onder andere:
- Meer sociale huurwoningen bouwen
- Woningen betaalbaar houden voor mensen met een laag inkomen
- Vóór 2025 een kwart van de woningen energieneutraal hebben
- Bovendien komen er 10 nieuwe woningen bij de school. We willen ook daarover meer weten.
- Hoofdgast: Danny Visser, directeur-bestuurder van Woondiensten Aarwoude. Ook het bestuur van de Stiwo doet mee. Raadsleden zijn uitgenodigd.
Iedereen is welkom om mee te praten!
De thema’s voor de informatie- en discussieavond:
Een kwart van de woningen energieneutraal maken:
Hoeveel woningen worden de komende 4 jaar aangepakt? En daarna? Welke aanpassingen aan de woning zijn voorzien? Moeten bewoners zolang ergens anders wonen? Zo ja, waar? Kunnen de woningen ook aangepast worden aan andere wensen van de bewoners?
Doorstroming:
Zijn er in Hoogmade (veel) huurders van sociale woningen die daarvoor eigenlijk niet meer in aanmerking komen omdat ze een te hoog inkomen hebben? Hoe wordt doorstroming bevorderd zodat ook jongeren een betaalbare woning in het dorp kunnen blijven vinden?
Nieuwbouw in het algemeen:
Zijn er behalve bij de school nog andere plekken in (de buurt van) Hoogmade waar bouw van sociale huurwoningen mogelijk is? Zijn er daarvoor plannen? Ook in de Hoogmadese Wetering? Kunnen woningen die ooit door Aarwoude verkocht zijn, teruggekocht worden om nieuwbouw van sociale huurwoningen mogelijk te maken?
Nieuwbouw van 10 levensloop bestendigde woningen bij de brede school (samen met Riekie Brunt namens de Stiwo):
Wanneer worden de woningen gebouwd en opgeleverd? Voor wie zijn levensloopbestendige woningen? Zij deze woningen ook betaalbaar voor de laagste inkomens?
Krijgen inwoners van Hoogmade voorrang? Komen voor deze woningen alleen senioren in aanmerking? Hoe wordt de toewijzing geregeld?
Geldt er ook voorrang voor Hoogmadenaren die een huurwoning achtergelaten? Kan dit jongeren helpen die in het dorp willen blijven wonen? Welke rol gaat de Stiwo samen met de dorpsraad spelen bij de toewijzing van de woningen?
Beste Jan, de gedachte is dat er wellicht een aantal willen doorstromen naar die nieuwe woningen. De woningen die ze achterlaten, veelal eengezinswoningen, komen dan weer vrij. Ik vraag me af of de woningbouw de woningen ook aanbiedt bij starters als er onvoldoende interesse is bij de senioren. Doorstroming zou mooi zijn, je moet ergens beginnen. Wij zijn blij dat Stiwo bereid is mee te denken.
Waarom Riekie Brunt bij de 10 levensloop bestendigen woningen. Ik denk dan dat de woningen dan alleen voor ouderen zijn!!!