5 jaar dorpsraad

 Tijd om op een rijtje te zetten wat beter kan. Dat doen we rond enkele thema’s en met stellingen.

Graag vooraf  reageren op stellingen

Wij nodigen iedereen uit vóór dinsdag 11 juni te reageren op de stellingen die bij deze nieuwsbrief zijn gevoegd. Zij kunnen in de brievenbus bij de Coöp worden ingeleverd.

Als er voldoende reacties komen zullen we daarvan vóór 18 juni een  overzicht op de site plaatsen.

De thema’s op een rijtje

Groei van ons dorp: er kwam uiteindelijk een beetje beweging…we gaan verder?

De opdracht vijf jaar geleden was: werk aan de verbetering van de leefbaarheid van ons dorp, vooral door te pleiten voor planmatige groei en doorstroming.

Groei

Resultaten lieten op zich wachten, maar uiteindelijk zijn er wel enige resultaten te verwachten:

Er komen daadwerkelijk 10 levensloopbestendige woningen (sociale sector) naast de school. I n de Hoogmadese Wetering (1) komen zo’n 40 koopwoningen, waarvan 30% sociale koop.  De selectie van de ontwikkelaar door de grondeigenaar is gaande. Daarnaast is de Haardstede al klaar en komen er nog 4 gezinswoningen aan de van Klaverweijdeweg.

Voor de langere termijn zou er dan – zoals ingezet in de langere termijnstrategie van de gemeente (de MRSV) –  verderop in de Hooogmadese Wetering woningbouw moeten plaatsvinden. Dus richting Leiderdorp. Daar “gaan we voor”, maar dat zal  niet vanzelf gaan…!

Doorstroming
In de sociale huur in ons dorp is maar weinig veranderd. Dat is jammer, want jongeren willen in Hoogmade blijven wonen. Ondertussen heeft woondiensten Aarwoude nieuw beleid met ambities gepubliceerd. De twee belangrijkste punten:

  • 25% van de woningen tussen nu en 2025 verduurzamen: niet alleen energie neutraal en verduurzamen, maar ook levensloopbestendig maken.
  • De woningen blijven betaalbaar voor mensen met een laag inkomen.

We zijn erg benieuwd wat hiervan voor Hoogmade in het vat zit. We hopen na de zomervakantie hierover een aparte bijeenkomst met de directeur-bestuurder van Aarwoude te kunnen organiseren

De relatie met de gemeente

We zijn gesprekspartner voor de gemeente: voor de raad, het college en voor ambtenaren. Vooral om plannen vroegtijdig bekend te kunnen maken zodat inwoners hun mening kunnen geven.

Om deze rol waar te maken heeft het bestuur met regelmaat nieuwsbrieven verspreid, meestal digitaal en soms ook huis aan huis. Tijdens dorpsbijeenkomsten en verkiezingsdebatten waren de reacties lauw maar soms ook buitengewoon heftig. Het is nuttig hiermee door te gaan

De paden, wegen, stoepen, speeltoestellen, bankjes, bomen, zwemplek, dierenweide, etc.

De dorpsraad praat met de gemeente over de kwaliteit van de woonomgeving: over speelplekken, bankjes, verlichting Hoogmadese Weg, inrichting Noordeinde, parkeren bij het Noordeinde, graffiti op de HSL-schermen etc. Dat is een nuttige taak van de dorpsraad.

De verengingen en het verenigingenberaad

De verenigingen, stichtingen en kerken spelen een belangrijke rol in ons dorp. De dorpsraad organiseert het verenigingenberaad. Zo is daar het Maximaal comité ontstaan en een welkomstpakket voor nieuwe inwoners ontwikkeld. Ook bespreken we een  gemeentelijk initiatief voor het zogenaamde buurboek, een digitaal platform voor ons dorp waar uitwisseling van informatie, dorpsagenda en discussie mogelijk kan worden.

De sociale functie van de dorpsraad

Er gebeurt al heel veel door o.a. de STIWO, de verenigingen, TOM in de buurt, de Driemaster, etc. De rol van de dorpsraad is daarom aanvullend op alles wat er al is.  Zo ondersteunen we de begeleiding van statushouders in Hoogmade. Er is geen behoefte aan actieve inzet van de dorpsraad op sociaal gebied naast alles wat er al gebeurt.

Duurzaamheid

Beslissingen worden bij de regio en de provincie genomen.  Een dorpsraad heeft daarin weinig of geen invloed. Natuurlijk willen we liever niet dat windmolens ons uitzicht verpesten: bij een oneerlijke verdeling van deze ‘last’ komen we zeker in het geweer. Maar we moeten wel reëel zijn: de windmolens zullen er moeten komen en ze kunnen niet overal komen, behalve bij ons.

Dat neemt niet weg dat iedereen zijn best moet doen om zuinig om te gaan met energie en grondstoffen.

Een betrokken Hoogmadenaar komt
naar de bijeenkomst op dinsdag 18 juni. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.